Εμμονή με το αποτέλεσμα και πως να το αντιμετωπίσεις

Εμμονή με το αποτέλεσμα και πως να το αντιμετωπίσεις

Ένα βασικό εμπόδιο που σε μπλοκάρει στην υλοποίηση των στόχων σου είναι, η εμμονή με το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο σύμπτωμα, που το εμφανίζουν συχνά, όσοι έχουν εμμονή με τον έλεγχο.

Εμμονή στο αποτέλεσμα σημαίνει, πως ζητάμε, εκ των προτέρων, εγγυήσεις και υπογραφές από τη ζωή, ότι θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως, η ζωή δεν λειτουργεί έτσι.

Για παράδειγμα, ένας αθλητής που αποφασίζει να πάει στους Ολυμπιακούς αγώνες, δεν του εγγυάται κανείς ότι θα πάρει μετάλλιο, ακόμη κι αν προπονείτε οκτώ ώρες την ημέρα, για τέσσερα χρόνια. Όμως, παρόλο που δεν είναι σίγουρος, συνεχίζει να κάνει προπόνηση με πίστη και υπομονή, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες για το αποτέλεσμα που επιθυμεί.  Αυτό συμβαίνει, γιατί έτσι λειτουργεί η ζωή. Είναι απρόβλεπτη. Όσο και να προσπαθούμε να την ελέγξουμε εκείνη θα έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.

Η εμμονή στο αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως:

  • Στην ανάγκη να βιώσουμε κάποια συγκεκριμένα συναισθήματα, τα οποία τα έχουμε αναβάλλει για τη στιγμή που θα πραγματοποιήσουμε το στόχο. (Λέμε για παράδειγμα: «Όταν θα χάσω 4 κιλά, θα νιώθω πολύ περήφανος για τον εαυτό μου», «Όταν θα γίνω πλούσιος, θα γίνω ευτυχισμένος» κ.λπ.).Αναβάλουμε, δηλαδή το συναίσθημα της χαράς, της ικανοποίησης και της ανακούφισης για κάποια μελλοντική στιγμή.

Αυτό έχει ως συνέπεια- να γεμίζουμε με συναισθήματα άγχους, ανασφάλειας, ανησυχίας, ανυπομονησίας, διότι δεν μπορούμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του αποτελέσματος σήμερα!

  • Στην ανάγκη για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα. Έχουμε την απαίτηση με μια προσπάθεια, να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να διαθέσουμε περισσότερο χρόνο με συνέπεια να παραβιάζουμε την φύση μας.
  • Στην ανάγκη να αποδείξουμε σε τρίτους την αξία μας και την επιτυχία μας.

 

3 τρόποι που θα σε απελευθερώσουν από αυτό το σύμπτωμα:

  1. Αποδοχή φυσικής ροής της ζωής. (πχ. δεν γίνεται σε μια μέρα να αποκτήσεις γράμμωση στο σώμα σου) χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Δώσε αξία στο χρόνο σου.
  2. Η συνειδητοποίηση ότι πάντα βγαίνεις κερδισμένος κατά τη διαδρομή. Δεν χρειάζεται να περιμένεις το τέλος για να απολαύσεις τη διαδρομή. Τον στόχο μπορείς να τον κατακτήσεις, φτάνει να έχεις ένα σχέδιο για το πώς μπορεί να γίνει πραγματικότητα (ποια είναι δηλαδή, τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις). Έπειτα, γέμισε με πίστη και αφοσίωση στο στόχο και όλα θα πάνε καλά.
  3. Ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Να βρίσκεις εναλλακτικές μέχρι να γίνει ο στόχος πραγματικότητα. Να αφουγκράζεσαι τη ζωή και να έχεις επίγνωση τι μέτρα να πάρεις.

 

Η εμμονή στο αποτέλεσμα οδηγεί σε εξάντληση, επειδή κάπου μέσα σου, υπάρχει αμφισβήτηση και έλλειψη πίστης, ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Γι’ αυτό, ψυχραιμία! Κράτα τη πίστη σου δυνατή, την φλόγα της ελπίδας αναμμένη κι αν είναι θέλημα Θεού, θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο! Τίποτα δεν γίνεται με το ζόρι!

 

Να θυμάσαι:

Η εξέλιξη σου μπορεί να γίνει, είτε μια διασκεδαστική, είτε μια οδυνηρή διαδικασία. Το πόσο καλή θα είναι η ψυχική σου υγεία και τα επίπεδα της χαράς σου, είναι εκείνα που θα επηρεάσουν τη διαδρομή σου. Τους στόχους τους χρειαζόμαστε για να αφυπνίζουν την δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα μας και όχι για να μας αγχώνουν.

 

EXTRA TIP:  

Προκειμένου να εξοικειωθείς με την κατάκτηση των στόχων, ώστε να βιώνεις άμεσα την χαρά και την ικανοποίηση, ξεκίνα να θέτεις, καθημερινά, 3 μικρούς στόχους και να σημειώνεις τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να τους πετύχεις. Αυτή η διαδικασία θα σε βοηθήσει να προπονείσαι και να απολαμβάνεις την επίτευξη στόχων. Έτσι, θα ενδυναμώνεις κάθε μέρα, και θα μπορείς σιγά σιγά να πετυχαίνεις και τους μεγαλύτερους.

 

 

 

 

 

 WEEKLY PLANNER
Κατέβασε το δωρεάν & ξεκίνησε
την προετοιμασία σου σήμερα
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.
Self Love
Κατέβασε τον δωρεάν οδηγό που θα σου δείξει βήμα βήμα
πως να εκτοξεύσεις την αυτοπεποίθησή σου
και να αισθανθείς καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.