Ποια παγίδα κρύβεται στους στόχους και πως να την αποφύγεις

Ποια παγίδα κρύβεται στους στόχους και πως να την αποφύγεις

Το θέμα των στόχων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς. Καθημερινά εκπληρώνουμε στόχους, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Το παιδί που πάει σχολείο, έχει ως στόχο να διαβάζει κάθε μέρα τα μαθήματα του, να παίρνει καλούς βαθμούς, για να μπορεί να περνά τη τάξη. Ένα κορίτσι που μαθαίνει μπαλέτο έχει ως στόχο, να μάθει νέες κινήσεις, να τις επαναλαμβάνει σωστά, για να μπορέσει να υλοποιήσει μια χορογραφία. Ακόμη και το να πληρώσεις τον λογαριασμό του τηλεφώνου σου, είναι κι αυτός ένας στόχος, καθώς προϋποθέτει, να έχεις μαζέψει το αντίστοιχο ποσό, που θα σου επιτρέψει να το κάνεις. Επομένως, οι στόχοι,  άλλοτε είναι μια αυτόματη διαδικασία, άλλοτε μια συνειδητή απόφαση.

Μια μεγάλη όμως, παγίδα που κρύβεται μέσα στους ίδιους τους στόχους είναι η προέλευση τους.

Τι σημαίνει αυτό:

Πολλές φορές, οι στόχοι που βάζεις, προκύπτουν από τον παρορμητισμό σου και όχι από την βαθιά ανάγκη σου. Αυτό σημαίνει, ότι μπορεί εύκολα να παρασυρθείς και να βάλεις ως στόχο κάτι που για εσένα, εν τέλει, να μην έχει τόση ιδιαίτερη σημασία, όσο θα έχει για κάποιον άλλο! Επειδή όμως, μπορεί να  είναι «της μόδας»,  πέφτεις στην παγίδα να πείσεις τον εαυτό σου, ότι σε εκφράζει αυτός ο στόχος, ενώ κατά βάθος μπορεί απλά να σου αρέσουν τα οφέλη και το κέρδος, που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την εκπλήρωση του συγκεκριμένου στόχου.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι η κοινωνία προβάλει ως μέγιστη αξία το να είσαι δημοφιλής και διάσημος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν, πως για να μπορέσει να εξασφαλίσει κάποιος μια καλή δουλειά, θα τα καταφέρει με μεγαλύτερη ευκολία, εάν είναι “διάσημος” ή αναγνωρίσιμος στα social media, στην τηλεόραση κ.α. Εξού κι έχουν μεγάλη ζήτηση τα τηλεοπτικά σόου- ριάλιτι. Αυτό σημαίνει, πως είναι πιθανό κάποιος/α, να ακολουθήσει ένα επάγγελμα, λόγω της μεγάλης ζήτησης και προσφοράς που έχει το συγκεκριμένο κι όχι από βαθιά ανάγκη κι επιθυμία . Σε αυτή τη περίπτωση, το άτομο έχει «πέσει στην παγίδα»  κι έχει οικειοποιηθεί ως δικό του στόχο, κάτι που προέρχεται από τρίτους- όπως είναι η κοινωνία.

Το ίδιο προκύπτει κι από το οικογενειακό περιβάλλον. Ένας νέος μπορεί να έχει ως δικό του όνειρο και στόχο να γίνει σπουδαίος στο επάγγελμα του όμως, λόγω των πιέσεων που μπορεί να δέχεται από την οικογένεια του για γάμο και παιδιά, είναι πιθανό, να αναβάλλει την προσωπική του επιθυμία, υιοθετώντας τον στόχο της οικογένειας ως βασική του ανάγκη.

Ποιοι κινδυνεύουν από αυτή τη παγίδα:

Οι άνθρωποι, που είναι επιρρεπής να πέσουν σε τέτοιες παγίδες, είναι όσοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι πραγματικά θέλουν στη ζωή τους.  Εκείνοι δηλαδή, που ακολουθούν το πλήθος και δεν έχουν ακεραιότητα, πίστη και εμπιστοσύνη στον χαρακτήρα και στις δικές τους επιλογές. Να θυμάσαι πως, εάν οι στόχοι δεν είναι αυθεντικά δικοί σου, αλλά τους έχεις οικειοποιηθεί από τρίτους, η κινητοποίηση δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Σύντομα, θα σε καταβάλλουν αρνητικά συναισθήματα και θα θες να τα παρατήσεις.  Θα το θεωρείς μάταιο ό,τι κάνεις και θα ψάχνεσαι να δεις τι σου φταίει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, να αξιολογήσεις κατά πόσον οι στόχοι, που έχεις υιοθετήσει, ταιριάζουν με την αυθεντική επιθυμία της καρδιάς σου.

Πως θα την αποφύγεις:

Τις περισσότερες φορές, δεν ξέρουμε, τι θέλουμε και ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες. Γι’ αυτό, προτού πάρεις κάποια απόφαση, που θα επηρεάσει το προσωπικό ή επαγγελματικό σου μέλλον, είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσεις τι θες και να το πάρεις απόφαση στα σοβαρά! Ο κάθε άνθρωπος έχει μοναδικά χαρίσματα και ταλέντα τα οποία για να αναδυθούν χρειάζονται συγκεκριμένους στόχους και κίνητρα που θα είναι ανάλογα των ταλέντων του. 

Η εξέλιξη σου μπορεί να γίνει, είτε μια διασκεδαστική, είτε μια οδυνηρή διαδικασία. Το πόσο καλή θα είναι η ψυχική σου υγεία και τα επίπεδα της χαράς σου είναι εκείνα που θα επηρεάσουν τη διαδρομή σου.

Να θυμάσαι:

Είναι προτιμότερο να κατακτήσεις τη δική σου κορυφή, παρά να φτάσεις στο τέλος συνειδητοποιώντας, ότι ανέβηκες το λάθος βουνό!

 

 

 WEEKLY PLANNER
Κατέβασε το δωρεάν & ξεκίνησε
την προετοιμασία σου σήμερα
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.
Self Love
Κατέβασε τον δωρεάν οδηγό που θα σου δείξει βήμα βήμα
πως να εκτοξεύσεις την αυτοπεποίθησή σου
και να αισθανθείς καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.