Αξιοποίησε σωστά τα «όχι» σου

Αξιοποίησε σωστά τα «όχι» σου

Λίγες μέρες πριν φτάσουμε να εορτάσουμε το ιστορικό «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου, είναι μια καλή αφορμή, να αναρωτηθείς και να αξιολογήσεις σε ποιους ανθρώπους και σε ποιες καταστάσεις λες το δικό σου «όχι», σε ποιες συνήθειες χρειάζεται να πεις «όχι», σε ποιες σκέψεις και συμπεριφορές χρειάζεται να αξιοποιήσεις αυτή τη λέξη.

Είναι αλήθεια πως, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα που αδυνατούμε να πούμε «όχι». Αδυνατούμε να αρνηθούμε επειδή οι ανάγκες μας, τη δεδομένη στιγμή, είναι πιο έντονες και μας κάνουν να συμβιβαστούμε  εκεί, που υπό άλλες συνθήκες, μπορεί να είχαμε αρνηθεί. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων, είναι να κάνεις μια δουλειά που δεν σου αρέσει αλλά, επειδή δεν έχεις άλλη επιλογή τη συγκεκριμένη στιγμή, να την κάνεις αναγκαστικά. Να σε κακοποιεί συναισθηματικά ο/η σύντροφός σου και παρόλα αυτά, να παραμένεις γιατί δεν πιστεύεις, ότι θα βρεις άλλον/η, ή επειδή τον αγαπάς και πιστεύεις ότι θα αλλάξει.  Τις περισσότερες φορές, η αδυναμία μας να εκφράσουμε την αντίσταση μας και να αρνηθούμε, οφείλεται στην έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Νιώθοντας αδύναμοι και ανάξιοι ευτυχίας και επιτυχίας, υποκύπτουμε σε οδυνηρές, για την ψυχική μας υγεία, εμπειρίες.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε το «όχι» σε σκέψεις και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση μας, να ενθαρρύνουν την εξέλιξη μας.  Όμως, από το φόβο, μήπως και ξεχωρίσουμε από το σύνολο, από φόβο μπροστά στην άγνωστη ευτυχία μας, αποφεύγουμε να σκεφτούμε ενθαρρυντικά και αισιόδοξα.  Συνήθη παραδείγματα είναι, το να επιλέξεις να παραμείνεις στη βολή σου, αντί να ακολουθήσεις εκείνο που ονειρεύεσαι, να συμβιβαστείς σε μια σχέση, αντί να παραμείνεις μόνος/μόνη όσο χρειαστεί, προκειμένου να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση μου, ώστε να κάνω σοφότερες επιλογές που θα με κάνουν ευτυχισμένο/η.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά καταστάσεων, που ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι και ο τρόπος, που αντιδρούμε απέναντι σε αυτές, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πολλές φορές προτιμούμε μια γνώριμη δυστυχία, παρά μια άγνωστη ευτυχία, γιατί στη πρώτη περίπτωση έχουμε συνηθίσει, ενώ στην δεύτερη χρειάζεται, να δοκιμάσουμε νέες εμπειρίες, νέες σκέψεις, νέες συναισθήματα εκδηλώνοντας παράλληλα νέες διαφορετικές συμπεριφορές.

Όμως,  αξίζει να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να εξελιχθεί και να μην τον περιορίσουμε στην αδράνεια και στη τεμπελιά. Οι άνθρωποι έχουμε θαυμάσιες δυνάμεις, φτάνει οι ίδιοι να τις αφυπνίσουμε και να τις ελευθερώσουμε.

Ας κάνουμε την αλλαγή σήμερα και ας πούμε «όχι» στην αδράνεια και «ναι» στην εξέλιξη. Ας πούμε  «Όχι» στη μίζερη ρουτίνα, «ναι» στην δημιουργική καθημερινότητα, «όχι» στην στασιμότητα» «ναι» στην πρόοδο, «όχι» στην δυστυχία «ναι» στην ευτυχία, «όχι» στην υποταγή «ναι» στην ελευθερία.

Δες περισσότερα στο σχετικό βίντεο που ακολουθεί: