Η μελαγχολία της Δευτέρας και πως να την αντιμετωπίσεις

Η μελαγχολία της Δευτέρας και πως να την αντιμετωπίσεις

Η μελαγχολία της Δευτέρας ή αλλιώς “monday blues” πρόκειται για το συναίσθημα εκείνο της ξαφνικής θλίψης και στεναχώριας που σε πιάνει όταν τελειώνει το σαββατοκύριακο και πρέπει να επιστρέψεις στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Τα Monday Blues περιγράφουν ένα συνδυασμό αρνητικών συναισθημάτων που βιώνουν αρκετοί από εμάς με το ξεκίνημα της εβδομάδας και την επιστροφή στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Αυτό αναφέρεται συνήθως ως επιστροφή σε κάτι που δεν μας αρέσει, για παράδειγμα: επιστροφή στο σχολείο, επιστροφή σε μια δουλειά που δεν μας ικανοποιεί ή γενικά επιστροφή στη καθημερινότητα, που ίσως δεν είναι ακόμη αυτή που θα θέλαμε να έχουμε. στεναχωρημένη γυναίκα

Αυτή η αρνητική διάθεση επηρεάζει την απόδοση και την παραγωγικότητα σου. Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι που μπορούν να βελτιώσουν αυτή τη κατάσταση, ώστε η Δευτέρα να μην αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία αλλά μια εξίσου όμορφη μέρα.

Πως μπορεί αυτό να γίνει; 

Αρχικά με τον πιο απλό τρόπο: Προγραμμάτισε κάτι για την Δευτέρα που θα σε κάνει να ανυπομονείς να έρθει. Βάλε μια δραστηριότητα, ένα χόμπι, μια συνάντηση, μια συνήθεια που θα σε αναζωογονεί και θα σε σε κάνει να ανυπομονείς να έρθει η Δευτέρα.

5 τρόποι για να βελτιώσεις αυτή την αρνητική διάθεση της Δευτέρας είναι: 

1.  Αναγνώρισε το πρόβλημα. Ρώτα τον εαυτό σου “για ποιο λόγο αισθάνεσαι έτσι;” Εάν τις περισσότερες Δευτέρες ξεκινάς με την ίδια αρνητική διάθεση μήπως χρειάζεται να διορθώσεις κάτι;  Γράψε σε μια λίστα τα πράγματα που σε χαλάνε με το ξεκίνημα της εβδομάδας κι αξιολόγησε τι αλλαγές/βελτιώσεις μπορούν να γίνουν, ώστε να ξεκινά η μέρα σου πιο ευχάριστα. Μήπως δεν σου αρέσει η δουλειά σου; μήπως δεν περνάς καλά με την σχέση σου;  μήπως δεν έχεις ξεκινήσει ακόμη εκείνο το χόμπι που θα σου φτιάξει τη διάθεση; Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα είναι πιο εύκολο να εστιάσεις μετά στις λύσεις.

2. Κάνε μια λίστα από τα πράγματα που σου αρέσουν και σου φτιάχνουν τη μέρα: όπως να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική συλλογή, να φροντίσεις τον εαυτό σου, να ακούσεις ένα ενθαρρυντικό podcast, να δεις ένα αστείο βίντεο. Διάλεξε κάτι που θα σε βοηθήσει.

3. Άσε το σαββατοκύριακο ελεύθερο από τις έγνοιες της δουλειάς. Όταν ασχολείσαι και το σαββατοκύριακο με θέματα της δουλειάς στην ουσία δεν ξεκουράζεσαι κι αισθάνεσαι πως η δουλειά σου χαλάει την ξεγνοιασιά, οπότε επιστρέφεις τη Δευτέρα χωρίς να έχεις αποσυμπιεστεί. γυναίκα μελαγχολική

4.  Ξεκίνα την εβδομάδα με θετική στάση. Βάλε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου. Στο ξεκίνημα της ημέρας δώσε χρόνο στον εαυτό σου να μετρήσει πόσα όμορφα υπάρχουν στη ζωή του.  Αναγνώρισε κι εκτίμησε όσα απολαμβάνεις στη δουλειά σου, στην σχέση σου, στους φίλους σου. Εκτίμησε όσα όμορφα υπάρχουν και συμβαίνουν στη ζωή σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρακτική της ευγνωμοσύνης αλλάζει άμεσα την συναισθηματική σου κατάσταση. Δοκίμασε την!

5. Κράτα την Δευτέρα όσο πιο απλή κι ευχάριστη γίνεται. Επειδή αποτελεί μια μεταβατική μέρα από το σαββατοκύριακο, φρόντισε όσο μπορείς να μην την υπερφορτώσεις με τα πιο απαιτητικά και δύσκολα tasks. Μην τα βάλεις όλα τη Δευτέρα. Κάνε μια ομαλή μετάβαση.

EXTRA TIP: Διέγειρε τις αισθήσεις σου. Φόρεσε τα ρούχα που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα με τον εαυτό σου και σε γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Φόρεσε το αγαπημένο σου άρωμα. Περιποιήσου τον εαυτό σου. Φάε κάτι που απολαμβάνεις. Δημιούργησε τις καλύτερες συνθήκες για το ξεκίνημα της ημέρας σου.

Διάβασε επίσης: 5 τρόποι να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου 

Βρες με στα social Instagram & Facebook για καθημερινή έμπνευση κι ενδυνάμωση.WEEKLY PLANNER
Κατέβασε το δωρεάν & ξεκίνησε
την προετοιμασία σου σήμερα
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.