Οι ορμόνες της ευτυχίας και τρόποι για να τις ξυπνήσεις

happy, beautiful woman

Οι ορμόνες της ευτυχίας και τρόποι για να τις ξυπνήσεις

 

Η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα που ξυπνά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Ο εγκέφαλός μας παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς  απελευθερώνει ορισμένες χημικές ουσίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική μας ευημερία. Η κατανόηση αυτών των «χημικών ουσιών της ευτυχίας» και η εκμάθηση στο πώς να τις ξυπνήσεις μπορεί να αλλάξει σημαντικά το παιχνίδι για σένα που αγωνίζεσαι για επιτυχία και εκπλήρωση.

 

Ντοπαμίνη – η ορμόνης της ανταμοιβής

Η ντοπαμίνη αναφέρεται συχνά ως ο νευροδιαβιβαστής της «καλής αίσθησης» και συνδέεται στενά με τα κίνητρα και την ανταμοιβή.

Πώς μπορείς να χακάρεις τα επίπεδα ντοπαμίνης σου:

Θέσε μικρούς κι εφικτούς στόχους:  Ανάλυσε τα όνειρά σας σε μικρότερους και διαχειρίσιμους  στόχους. Κάθε φορά που επιτυγχάνεις κάποιον από αυτούς ο εγκέφαλός σου σε ανταμείβει με μια δόση ντοπαμίνης. Χρησιμοποίησε το Daily Planner της σειράς του Coach Yourself που θα σε βοηθήσει να σημειώνεις καθημερινά τους μικρούς σου στόχους ώστε να μετράς τις επιδόσεις και να παρακολουθείς την πρόοδο σου. 

Γιόρτασε την πρόοδο σου: Μην περιμένεις το τελικό στόχο για να χαρείς και να νιώσεις πληρότητα κι ικανοποίηση. Αναγνώρισε πόσα καταφέρνεις μέσα στη μέρα σου κι επιβραβεύσε τον εαυτό σου για κάθε βήμα μπροστά όσο μικρό κι αν είναι. Το αίσθημα της καθημερινής επίτευξης θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σου

Μείνε περίεργη: Εξερεύνησε νέα ενδιαφέροντα και χόμπι για να διατηρείς τον εγκέφαλό σου ενεργό και την ντοπαμίνη να ρέει.

Σεροτονίνη: Ο ρυθμιστής της διάθεσης

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και στη μείωση του στρες. Για τις πολυάσχολες γυναίκες και μανούλες η διαχείριση του άγχους είναι ζωτικής σημασίας.

Αύξησε τα επίπεδα σεροτονίνης σου με αυτές τις στρατηγικές:

Ασκηθήσου τακτικά: Η σωματική δραστηριότητα, ακόμα και ένα γρήγορο περπάτημα, μπορεί να διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης.

Ενσυνειδητότητα & Ευγνωμοσύνη: Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας  μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στην προώθηση μιας αίσθησης ηρεμίας, ενισχύοντας τελικά τα επίπεδα σεροτονίνης. Μπορείς να δοκιμάσεις την ουρανοθεραπεία” .  Η καθημερινή εξάσκηση της ευγνωμοσύνης έχει ευεργετικά οφέλη στην ψυχολογία σου. Διάβασε εδώ περισσότερα.

Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο: Βεβαιώσου ότι κάνεις ποιοτικό ύπνο. Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης και αυξημένο στρες.

Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη της αγάπης

Η ωκυτοκίνη αποκαλείται συχνά η «ορμόνη της αγάπης», επειδή απελευθερώνεται όταν συνδεόμαστε με άλλους, είτε μέσω σωματικής επαφής είτε μέσω πράξεων καλοσύνης ή βαθιών συζητήσεων. 

Ποιοτικός χρόνος: Πέρασε ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, είτε παίζετε με τα παιδιά σας είτε απολαμβάνοντας χρόνο με τον σύντροφο σας ή μια καλή σας φίλη.

Πράξεις Καλοσύνης: Κάνε μια καλή πράξη σήμερα: κάνε ένα κοπλιμέντο, χάρισε το χαμόγελο σου και την “καλημέρα” σου σε όποιον συναντάς, βοήθησε κάποιον με τα λόγια σου, με τον χρόνο σου.

Φυσικό άγγιγμα: Η αγκαλιά, το άγγιγμα ή ακόμα και μια απλή χειραψία μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης.

Ενδορφίνες: Η ανακούφιση στον πόνο

Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος και ενισχυτικά της διάθεσης. Απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, του γέλιου, ακόμη και ως απάντηση στον πόνο.

Αξιοποίησε τη δύναμη των ενδορφινών:

Τακτική άσκηση: Ασχοληθείτε με σωματικές δραστηριότητες που σας αρέσουν, είτε είναι χορός, γιόγκα ή ένα διασκεδαστικό άθλημα.

Γέλιο: Περιβάλλετε τον εαυτό σας με χιούμορ. Δείτε μια αστεία ταινία, διαβάστε ένα κόμικ ή περάστε χρόνο με άτομα που σας κάνουν να γελάτε.

Χρησιμοποίησε αιθέρια έλαια: για ηρεμία και χαλάρωση. Χαλαρώστε απολαμβάνοντας τα οφέλη της  αρωματοθεραπείας με λεβάντα. Το Essential Oil λεβάντας θα σας χαρίσει τη χαλάρωση που αποζητάτε.

H κατανόηση και η ενεργοποίηση των χημικών ουσιών της ευτυχίας επηρεάζει σημαντικά τη συνολική σου ευημερία. Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές για την ενίσχυση της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης, της ωκυτοκίνης και των ενδορφινών, μπορείς να δημιουργήσεις έναν θετικό κύκλο ευτυχίας, ανθεκτικότητας και επιτυχίας. Θυμήσου, η ευτυχία είναι μια γενικότερη στάση ζωής και ενεργοποιείται μέσα από την καθημερινότητα μας.

Αν βρήκες χρήσιμα όλα αυτά που διάβασες και θέλεις να συνδεθούμε και να μαθαίνεις περισσότερα γύρω από την προσωπική ανάπτυξη και το ευ ζην ακολούθησε με: FacebookInstagramTik Tok. WEEKLY PLANNER
Κατέβασε το δωρεάν & ξεκίνησε
την προετοιμασία σου σήμερα
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.
Self Love
Κατέβασε τον δωρεάν οδηγό που θα σου δείξει βήμα βήμα πως να εκτοξεύσεις την αυτοπεποίθησή σου και να αισθανθείς καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.