ΤΑ 7 ΕΙΔΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΤΑ 7 ΕΙΔΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Τα 7 είδη ξεκούρασης που υπάρχουν και πως θα καταλάβεις τελικά ποια χρειάζεσαι.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν σκέφτονται την ξεκούραση, προσεγγίζουν το θέμα πολύ μονόπλευρα. Απλά κάθονται, χωρίς να κάνουν τίποτα και νομίζουν ότι έτσι ξεκουράζονται. Όμως, εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε εξουθενωμένοι, τότε μάλλον πρέπει να ξεκουραστείτε με έναν διαφορετικό τρόπο» όπως αναφέρει η γιατρός Saundra Dalton-Smith.

Μέσα στους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας είναι ζωτικής σημασίας να δίνεις στον εαυτό σου τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται, για να ξεκουραστείς και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Το πιθανότερο είναι όταν ακούς «ξεκούραση» να τη συνδέεις με τον ύπνο και το πόσες ώρες κοιμάσαι. Ο ύπνος είναι βασικός για την ξεκούραση σου όμως, μερικές φορές δεν φτάνει μόνο αυτό, καθώς υπάρχουν κι άλλα είδη ξεκούρασης που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να αναζωογονηθείς μέσα στην ημέρα σου.

 

Τα 7 είδη ξεκούρασης που θα σε αναζωογονήσουν και θα σε ανανεώσουν είναι:

 

Σωματική ξεκούραση

Περιλαμβάνει την χαλάρωση του σώματος με διάφορους τρόπους: χαλαρά τεντώματα, περπάτημα, μασάζ κι άλλες πρακτικές stretching θα σε βοηθήσουν να οξυγονωθείς και να νιώσεις περισσότερη ευεξία. Ωστόσο, ο ποιοτικός ύπνος είναι ο βασικότερος. Φρόντισε η ποιότητα του στρώματος και το μέγεθος του μαξιλαριού σου να σε ανακουφίζουν και να σε αναπαύουν από τις εντάσεις της καθημερινότητας.

Ψυχική ξεκούραση

Κάνε τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας κι όσο γίνεται περιόρισε το χρόνο μπροστά στις οθόνες. Αφιέρωσε χρόνο να κάνεις πράγματα που σου δίνουν ενέργεια και χαρά. Βάλε μουσική, κάνε γυμναστική ή χόρεψε, τραγουδώντας το αγαπημένο σου τραγούδι. Αυτό θα σε εκτονώσει και θα σε αναζωογονήσει.

Αισθητηριακή ξεκούραση

Όλες μας οι αισθήσεις βρίσκονται σε υπερφόρτιση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας (έντονα φώτα, θόρυβοι, οθόνες κινητών-υπολογιστών, συζητήσεις κ.α.). Ξεκουράσου κλείνοντας για λίγο τα μάτια και αποκλείοντας τους δυνατούς ήχους. Μείνε για λίγα λεπτά στην ησυχία.

ξεκούραση 3

Δημιουργική ξεκούραση

Η δημιουργικότητα και οι ιδέες έρχονται από διάφορα ερεθίσματα, όπως: διάβασμα, χόμπι, ταινίες, επαφή με τη φύση, έργα τέχνης (μουσεία, γκαλερί), νέα μέρη, καινούριοι φίλοι. Η δημιουργικότητα μας αναζωογονεί. Βάλε στην καθημερινότητα σου εκείνες τις δραστηριότητες που σε εμπνέουν και διευρύνουν την οπτική και τον τρόπο σκέψης σου.

Συναισθηματική ξεκούραση

Δώσε χρόνο κι έλα σε επαφή με τα συναισθήματα σου. Πώς αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή; Τι θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα; Με αυτές τις ερωτήσεις θα μπορέσεις να καταλάβεις πως αισθάνεσαι και τι χρειάζεσαι για αποσυμπιεστείς από το στρες και την ανησυχία. Η διαδικασία αυτή θα σε γεμίσει αυτογνωσία και θα βελτιώσει τις σχέσεις με τον εαυτό σου και τους άλλους.

Κοινωνική ξεκούραση

Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε την ανάγκη να απομονωθούμε από το περιβάλλον μας. Χρειάζεται να φιλτράρουμε ποιοι άνθρωποι μας ηρεμούν και μας καταλαβαίνουν και ποιοι μας προκαλούν στρες κι ένταση. Διάλεξε με σοφία με ποιους ανθρώπους περνάς το περισσότερο χρόνο σου.

Πνευματική ξεκούραση

Περιλαμβάνει τα συναισθήματα του ανήκειν, της αποδοχής και του σκοπού. Αναζήτησε αυτό που σε γεμίζει με ελπίδα και δύναμη. Η πίστη στο Θεό, η προσευχή, ο εθελοντισμός, η προσφορά στον συνάνθρωπο ή ότι άλλο σε κάνει να νιώθεις ότι προσφέρεις κάτι σε αυτόν τον κόσμο. Πως μπορείς να νιώσεις χρήσιμος για κάποιον σήμερα;
Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα νιώσεις πως θες να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς, διάλεξε τον τύπο ξεκούρασης που έχεις περισσότερο ανάγκη.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα νιώσεις πως θες να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς, διάλεξε τον τύπο ξεκούρασης που έχεις περισσότερο ανάγκη.

Διάβασε επίσης:

5 συνήθειες που τονώνουν τη διάθεση σου

Πως να βρίσκεις την ηρεμία μέσα στην καθημερινότητα σου 

Ακολούθησε μας στα social Instagram και Facebook WEEKLY PLANNER
Κατέβασε το δωρεάν & ξεκίνησε
την προετοιμασία σου σήμερα
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.
Self Love
Κατέβασε τον δωρεάν οδηγό που θα σου δείξει βήμα βήμα πως να εκτοξεύσεις την αυτοπεποίθησή σου και να αισθανθείς καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.