Πως η τελειομανία σαμποτάρει τη ζωή των ονείρων σου

mental health, perfectionist, worried

Πως η τελειομανία σαμποτάρει τη ζωή των ονείρων σου

 

Μήπως υποφέρεις κι εσύ από την τελειομανία;

 

Η τελειομανία είναι ένα χαρακτηριστικό συμπεριφοράς που μπορεί να ακούγεται “επιθυμητό” όμως καταλήγει να γίνεται εμπόδιο για την ζωή σου. Συμβαίνει συχνά να το μπερδεύουμε με την αριστεία, η οποία είναι ευεργετική και μας βοηθά να εξελίσσουμε τον εαυτό μας, ενώ η τελειομανία οδηγεί στο αυτοσαμποτάζ και μπλοκάρει την πρόοδο μας.

Η ρίζα που τροφοδοτεί και συντηρεί το μοτίβο της τελειομανίας είναι η ανεπάρκεια που νιώθει κάποιος. Πρόκειται για τη πεποίθηση ότι “δεν είμαι αρκετός/ή” και το συναίσθημα του  “ό,τι κι αν κάνω δεν είναι αρκετό”.  

Οι τελειομανείς θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη και τις απαιτήσεις που έχουν από τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να απογοητεύονται επειδή δεν καταφέρνουν να τον φτάσουν. Αυτή η συνήθεια τους οδηγεί στην αδράνεια και την αναβλητικότητα, καθώς επιζητούν διαρκώς την έγκριση και την αναγνώριση από τρίτους. Φοβούνται την αποτυχία και γι’αυτό πέφτουν συχνά στη παγίδα της υπερανάλυσης. Η υπερανάλυση οδηγεί  στην συναισθηματική και νοητική εξάντληση κι αυτό έχει ως συνέπεια να καταστρέφεται η αυτοεκτίμηση κι η αυτοπεποίθηση σου καθώς γίνεσαι διαρκώς επικριτική με τον εαυτό σου.

 

Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις τον φαύλο κύκλο της τελειομανίας: 

 

Αναγνώριση κι αποδοχή της ανθρώπινης φύσης σου. 

Το να ζεις μια ονειρεμένη ζωή απαιτεί να παίρνεις ρίσκα, να αγκαλιάζεις την αβεβαιότητα και να μαθαίνεις από τα λάθη στην πορεία. Τα λάθη που θα κάνεις είναι μέρος της εξέλιξης σου και δεν αφορά την αξία σου. Μην ταυτίζεις την αξία σου με τα λάθη σου. Η αξία σου δεν μειώνεται επειδή κάνεις λάθη. Τα λάθη είναι μέρος της εκπαίδευσης σου. Δεν γίνεται να μην κάνεις λάθη. Είσαι άνθρωπος όχι υπεράνθρωπος. 

Αυτοσυμπόνια 

Αγκάλιασε τον εαυτό σου και τις προσπάθειες σου. Αναγνώρισε πόσο καταφέρνεις καθημερινά. Ενθάρρυνε τον εαυτό σου να προχωρά μαζί με τα λάθη σου και τα σωστά σου διότι αυτά συνθέτουν την προσωπικότητα σου. Αντί να έχεις μόνο απαιτήσεις από τον εαυτό σου και να τον επικρίνεις διαρκώς δοκίμασε να συνδεθείς με τον εαυτό σου και με την ψυχή σου.

Θετική Αυτοομιλία

Αντί να επικρίνεις διαρκώς τον εαυτό σου, δοκίμασε να τον ενθαρρύνεις και να τον υποστηρίζει για όσα καταφέρνει καθημερινά. Καμιά φορά το να καταφέρεις να σηκωθείς από το κρεβάτι είναι το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις. Βγάλε από μέσα σου τον αυστηρό δάσκαλο/γονιό/εργοδότη και μίλα ποιο τρυφερά στον εαυτό σου, όπως μιλάς σε έναν άνθρωπο που αγαπάς πολύ. Για να τα καταφέρεις ευκολότερα αξιοποίησε το εκπαιδευτικό εργαλείο του Coach Υourself – 52 κάρτες ενδυνάμωσης

Οι 52 κάρτες ενδυνάμωσης θα αποσυμπιέσουν την κουρασμένη σου ψυχή από την σκληρή αυτοκριτική και τις παράλογες απαιτήσεις που έχεις από τον εαυτό σου. Πρόκειται για μια μορφή αυτοφροντίδας, μια μορφή καθημερινής εμψύχωσης προς τον εαυτό σου, ώστε να πετύχεις τους στόχους και να ξεπερνάς με θάρρος τις καθημερινές προκλήσεις. 

Είναι τα λόγια ενθάρρυνσης, υποστήριξης κι αγάπης που θα θέλαμε να είχαμε ακούσει απ’όταν ήμασταν παιδιά από τους γονείς, τους δασκάλους, τους συγγενείς και τους φίλους μας.Έρχονται για να περιορίσουν το αυτοσαμποτάζ και να σου δώσουν έμπνευση κι ώθηση, ώστε σταδιακά να ξεθωριάσουν τις αρνητικές πεποιθήσεις που μπλοκάρουν την χαρά και την επιτυχία σου. Οι κάρτες έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να χτίσετε την αυτοεκτίμηση, να εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη και να δημιουργήσετε μια νέα θετική νοοτροπία και στάση ζωής.

Διάβασε ακόμη

Ονειροπόληση:Τα οφέλη για την ψυχολογία σου

7 τρόποι για να ενισχύσεις την ευτυχία σου

5 απλοί τρόποι για να μειώσετε το άγχος και να βρείτε μόνιμη ανακούφιση

Αν θέλεις να συνδεθούμε και να μαθαίνεις περισσότερα από μένα ακολούθησε με στο  Facebook  Instagram, Tik TokWEEKLY PLANNER
Κατέβασε το δωρεάν & ξεκίνησε
την προετοιμασία σου σήμερα
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.