Θετικά συναισθήματα: Κι όμως είναι απαραίτητα για την επιβίωση σου

Θετικά συναισθήματα: Κι όμως είναι απαραίτητα για την επιβίωση σου

Κάθε μέρα που ξεκινά αποτελεί για όλους μια πρόκληση. Οι περισσότεροι έχουμε τη πρόθεση να παραμείνουμε αισιόδοξοι και θετικοί για τη νέα μέρα όμως την ίδια στιγμή η καθημερινότητα, η επικαιρότητα κι όσα συμβαίνουν γύρω μας σαμποτάρουν τις προσπάθειες μας.  

Δυστυχώς, είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τα συναισθήματα του θυμού, της θλίψης, της απογοήτευσης, του φόβου της ανασφάλειας, της ανησυχίας κι άλλα τόσα που έρχονται και επηρεάζουν δυσάρεστα την διάθεση μας παρά με τα θετικά συναισθήματα. 

Ωστόσο, και τα δυο είδη εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς κι είναι απαραίτητα, όμως μετά τις καραντίνες και την πανδημία, μοιάζει οι περισσότεροι να έχουν απορρίψει κάθε θετικό συναίσθημα και να ζουν μόνο με εκείνα τα συναισθήματα που τους κάνουν να νιώθουν πίεση κι άγχος. 

Ας βγάλουμε από το χρονοντούλαπο 8 βασικά θετικά συναισθήματα απαραίτητα για να είσαι λειτουργικός και παραγωγικός στην καθημερινότητα σου. 

Χαρά

Σκεφτείτε ποια είναι τα πράγματα που σας γεμίζουν ενέργεια και χαρά και μην σταματάτε να αναζητάτε τρόπους να χαίρεστε με το κάθε τι. 

Ευγνωμοσύνη

Μετρήστε τα αγαθά σας και νιώστε βαθιά ευγνωμοσύνη για όσα ήδη απολαμβάνετε.  Δώστε αξία στις απλές καθημερινές στιγμές. Όποιος δεν εκτιμά όσα έχει, θα νιώθει πάντα μέσα του ένα κενό που θα τον εξαντλεί και θα τον κρατά μακριά από την ευτυχία και την πληρότητα.

Ενθουσιασμός

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ενθουσιαστήκατε με κάτι και νιώσατε αυτό το καρδιοχτύπι της χαράς και του ενθουσιασμού; Κάντε πράγματα που σας ενθουσιάζουν και χαίρεστε σαν παιδιά. Πειραματιστείτε και ανακαλύψτε τι σας προκαλεί αυτό το συναίσθημα της έκστασης και του ενθουσιασμού και τολμήστε να ενθουσιαστείτε και πάλι στη ζωή σας. 

Αγάπη

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει το συναίσθημα της αγάπης. Δημιουργήστε σχέσεις αγάπης, στοργής, τρυφερότητας, ασφάλειας, αφοσίωσης κι εμπιστοσύνης. Εκφράστε την αγάπη σας με κάθε τρόπο. Γεμίστε οι ίδιοι με αγάπη. Δείξτε την αγάπη σας προς τον / την σύντροφό σας, προς τους φίλους σας, τη φύση, τα ζώα, την τέχνη, τα χόμπι, το παιχνίδι, τον αθλητισμό, τη μόρφωση, τους εκλεπτυσμένους τρόπους.

Ηρεμία

Θέσε ως ύψιστο στόχο την ηρεμία κι οργάνωσε τη ζωή σου γύρω από αυτή. Ηρεμία ΔΕΝ σημαίνει απραξία. Ηρεμία ΔΕΝ σημαίνει απάθεια. ΔΕΝ σημαίνει αδιαφορία. Ένας άνθρωπος που επιλέγει να κινείται σε ήρεμους ρυθμούς δεν είναι λιγότερο παραγωγικός κι αποτελεσματικός. Ίσα ίσα το αντίθετο. Η ηρεμία φέρνει ισορροπία, φέρνει διαύγεια σκέψης. Όταν είσαι ήρεμος έχεις καλύτερο αυτοέλεγχο, μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία και περισσότερη συγκέντρωση άρα καλύτερα αποτελέσματα. Οι νευρωτικές και οι σπασμωδικές κινήσεις φέρνουν χάος κι ανισορροπία στη καθημερινότητα σου και σε εξαντλούν. Η ηρεμία είναι μια δεξιότητα που καλλιεργείται.

 

κορίτσι μουσική ακουστικα
Φωτογραφία από Foundry Co από το Pixabay

Ελπίδα

Λειτουργεί ως μάσκα οξυγόνου σε περιόδους ασφυξίας και κρίσης.  Η ελπίδα ότι θα φτιάξουν τα πράγματα, ότι θα έχουν θετική έκβαση στο τέλος σου δίνει ενέργεια και κίνητρο για να συνεχίζεις παρά τις αντιξοότητες. Η ελπίδα σε συνδυασμό με την πίστη ενισχύει την ανθεκτικότητα και την γενναιότητα σου απέναντι στις αλλαγές και τις προκλήσεις. Λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας όταν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη περίοδο.   

Διασκέδαση

Στιγμές γέλιου και χαράς, στιγμές που συνδεόμαστε συναισθηματικά με τους γύρω μας είναι πολύτιμες για την συναισθηματική σου πληρότητα.  Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία, είτε μόνος σου είτε με παρέα, σε τροφοδοτεί, σε ενδυναμώνει, σε εκτονώνει, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις ορμόνες τις χαράς. Αυτός ο συνδυασμός ενισχύει την ευεξία σου και αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής σου. 

Απόλαυση

Προσφέρετε στον εαυτό σας νέα ερεθίσματα. Δοκιμάστε νέες γεύσεις, νέες μυρωδιές, νέες μουσικές. Μην μένετε μόνο στα ίδια και στα γνωστά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία πραγμάτων που μπορείτε να δοκιμάσετε προκειμένου να διεγείρεται τους νευρώνες του εγκεφάλου σας μέσω των αισθήσεων σας.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα από εμένα έλα να συνδεθούμε στα social Instagram, Facebook, Pinterest

Κατέβασε δωρεάν το Ebook Self Love που θα σου δείξει βήμα βήμα πως να εκτοξεύσεις την αυτοπεποίθησή σου και να αισθανθείς καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.

Κλείσε μια δωρεάν συνεδρία γνωριμίας μαζί μου και μάθε πως το CoachYourself μπορεί να σε υποστηρίξει να ζήσεις τη ζωή που έχεις ονειρευτεί.WEEKLY PLANNER
Κατέβασε το δωρεάν & ξεκίνησε
την προετοιμασία σου σήμερα
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.