Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα: 7+1 Στρατηγικές Επιτυχίας

Procrastinating woman in the office with her feet up on the table, having a coffee and smiling into her cell phone.

Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα: 7+1 Στρατηγικές Επιτυχίας

Η αναβλητικότητα είναι ένα σύνηθες εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι από εμάς στο ταξίδι μας προς την επιτυχία. Είναι ένας τρόπος που σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και καθυστερούμε την υλοποίηση των στόχων μας. Γι’αυτό, σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα και να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για έναν επιτυχημένο μήνα.

Στρατηγικές για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα

 

Αναγνώρισε τα μοτίβα αναβλητικότητας σου

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα είναι να αναγνωρίσεις τα μοτίβα σου. Το να έχεις να διαχειριστείς διαφορετικούς ρόλους όπως: γυναίκα, σύντροφος, εργαζόμενη, μαμά είναι λογικό να σε αποσυντονίζει και να φέρνει καθυστερήσεις σε όσα θες να κάνεις. Μέσα από την αυτοπαρατήρηση θα μπορέσεις να εντοπίσεις με ποιους τρόπους συνηθίζεις να αναβάλεις κι έτσι θα μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, να τους περιορίσεις ή ακόμη καλύτερα να τους αντικαταστήσεις. Σκέψου για παράδειγμα: Αποσπάται εύκολα η προσοχή σου από τα social με αποτέλεσμα να ξεχνιέσαι και να χάνεις χρόνο; Έχεις την τάση να καθυστερείς και να τρέχεις τελευταία στιγμή; Παρατήρησε τι συμβαίνει κι αναβάλλεις.

Δημιούργησε ένα περιβάλλον που ενισχύει την συγκέντρωσή σου

Το περιβάλλον σου παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά σου να παραμένεις συγκεντρωμένη και παραγωγική. Οργάνωσε τον χώρο εργασίας σου, μείωσε τους περισπασμούς και βεβαιώσου ότι έχεις άμεσα διαθέσιμα όλα τα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζεσαι. Ένα οργανωμένο περιβάλλον χωρίς ακαταστασία μπορεί να κάνει θαύματα για την παραγωγικότητά σας.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Απόφυγε να έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Να είσαι ρεαλίστρια σχετικά με το τι μπορείς να πετύχεις σε μια δεδομένη ημέρα ή εβδομάδα. Ο καθορισμός εφικτών στόχων μειώνει την πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάλυση κι αναβλητικότητα. Σε αυτό θα σε βοηθήσει το επόμενο βήμα.

Βάλε προτεραιότητες

Εάν έχεις πολλά πράγματα που θες να κάνεις κι αγχώνεσαι πως θα τα καταφέρεις βάλε προτεραιότητες.  Θέσε σαφείς προτεραιότητες για την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται το χάος αυτόματα μπαίνει σε τάξη και γίνετε ένα ξεκαθάρισμα για το ποιες εργασίες είναι πιο σημαντικές για την δουλειά σου και ποιες για την ευημερία της οικογένειάς σου. Το να έχεις ξεκάθαρη αίσθηση των προτεραιοτήτων σου θα σε βοηθήσει να εστιάσεις τον χρόνο και την ενέργειά σου εκεί που έχει μεγαλύτερη σημασία.

Σχεδιασμός κι Οργάνωση

Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός και η οργάνωση είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της αναβλητικότητας. Χρησιμοποίησε εργαλεία όπως notepads καταγραφής όπως το Daily Planner  για να παρακολουθείς τις εργασίες και τα ραντεβού σου. Όρισε συγκεκριμένες ώρες για εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις για να διατηρήσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα. (Σημείωση: τα notepads ημερήσιας καταγραφής θα σε βοηθήσουν να μετράς τα αποτελέσματα σου κι αυξάνουν το αίσθημα της υπευθυνότητας στο να ολοκληρώσεις τα tasks που έχεις καταγράψει).

Ασκήσου στην αυτοπειθαρχία

Η αυτοπειθαρχία είναι η δεξιότητα που χρειάζεται να ενδυναμώσει για να ξεπεραστεί η αναβλητικότητα. Όπου υπάρχει αναβλητικότητα δεν έχει καλλιεργηθεί η αυτοπειθαρχία. Η αυτοπειθαρχία χτίζεται σταδιακά. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να παραμένει αφοσιωμένος στις εργασίες σας, ακόμα κι όταν δεν έχεις την όρεξη να τις κάνεις. Ξεκίνα από τα πιο απλά και χτίστε σταδιακά τους μυς της αυτοπειθαρχίας σας με την πάροδο του χρόνου.

Ξεπέρασε την τελειομανία

Η τελειομανία μπορεί να οδηγήσει σε αναβλητικότητα επειδή ο φόβος να μην κάνεις κάτι τέλεια μπορεί να σε μπλοκάρει. Να θυμάσαι ότι είναι εντάξει να κάνεις λάθη και ότι η πρόοδος είναι πιο σημαντική από την τελειότητα. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να ξεκινήσει ατελώς.

Γιόρτασε τα επιτεύγματά σου

Γιόρτασε τις νίκες σου, όσο μικρές κι αν φαίνονται. Η αναγνώριση της προόδου σου ενισχύει την παρακίνηση και την αυτοπεποίθησή σου. Κανόνισε μια βραδιά για φαγητό με τον σύντροφο σου, με την οικογένεια σου, με τους φίλους σου. Η επιβράβευση της κάθε μικρής προσπάθειας θα σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις να προσπαθείς και να βελτιώνεις ό,τι χρειάζεται. 

Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές μπορείς να βελτιώσεις την παραγωγικότητά σου, να διατηρήσεις μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να πλησιάσεις πιο κοντά στο όραμά σου. Να θυμάσαι ότι το ταξίδι σου είναι μοναδικό και είναι εντάξει να αναζητήσεις υποστήριξη και να κάνεις προσαρμογές στην πορεία. Με αποφασιστικότητα και σωστές στρατηγικές μπορείς να νικήσεις την αναβλητικότητα και να ευδοκιμήσεις τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σου ζωή.

Διάβασε επίσης

 

Σεπτέμβριος: 7 συμβουλές για τον μήνα της αλλαγής

 

Αυξήστε την παραγωγικότητα σας- 5 συμβουλές διαχείρισης χρόνου

 

Αν βρήκες χρήσιμα όλα αυτά που διάβασες και θέλεις να συνδεθούμε και να μαθαίνεις περισσότερα γύρω από την προσωπική ανάπτυξη και το ευ ζην ακολούθησε με: Facebook, Instagram, Tik TokWEEKLY PLANNER
Κατέβασε το δωρεάν & ξεκίνησε
την προετοιμασία σου σήμερα
Τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ενημερωτικά μας e-mails.